Met de actie Giro555 is 11.255.854 euro ingezameld voor hulp aan Sulawesi. Het Indonesische eiland werd bijna twee weken geleden getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami.

Het totaalbedrag werd woensdagavond na een landelijke actiedag bekendgemaakt tijdens een uitzending van Pauw. De inzamelingsdag was woensdagmiddag begonnen met een voorlopige opbrengst van bijna 6,1 miljoen euro.

Dj Martin Garrix opende de actiedag in het actiecentrum van Beeld en Geluid in Hilversum. Net als tientallen andere bekende Nederlanders nam hij telefoontjes van donateurs aan. Premier Mark Rutte riep in een videoboodschap op te doneren.

Giro555-actievoorzitter Marinus Verweij zegt dankbaar te zijn voor de massale inzet van Nederland. "Kinderen kwamen hun spaarpot omkeren, talloze bekende Nederlanders hebben een bijdrage geleverd. Hartverwarmende acties. De hulp die we nu al geven op Sulawesi kan hiermee worden voortgezet

De inzamelingsactie voor Sulawesi gaat de komende dagen nog door. Giro555 ontvangt nog een onbekend bedrag van kerken, organisaties en privé-initiatieven.

Zeker 2.045 doden door ramp

Sulawesi werd op 28 september getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.5 en een daaropvolgende tsunami. Het officiële dodental is gestegen naar 2.045.

Er worden nog ongeveer vijfduizend mensen vermist. De grootschalige zoekacties naar overlevenden stopt op donderdag.

Bijna 200.000 mensen op het eiland hebben noodhulp nodig. De Indonesische autoriteiten worden bijgestaan door diverse hulporganisaties en elf landen, waaronder Nederland. 

Nederlandse hulporganisaties trekken 4 miljoen euro uit voor de hulpverlening aan de slachtoffers op Sulawesi. Minister Sigrid Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking had eerder ook al 1 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het Rode Kruis. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!