De politie doet onderzoek naar een drugslozing aan de Weezenhof in Nijmegen. Een vrachtwagen heeft daar een chemische stof gelekt. Het is waarschijnlijk restafval van een drugslab.

De parkeerplaats waar de vrachtwagen stond, bleek het eindpunt te zijn van een ruim 9 kilometer lang spoor van chemicaliën. Gedurende die route heeft de vrachtwagen ook chemicaliën gelekt.

Agenten vonden vaten waar 4.500 liter afval in past. Een groot deel van de vaten was al leeg. De politie weet nog niet of het om een bewuste lozing op dit traject ging of een onbedoelde lekkage. "Daar doen wij nog onderzoek naar", aldus een woordvoerder van de politie.

Rond 22.00 uur kreeg de politie een melding over een vreemde geur. Getuigen hebben verteld dat ze twee mannen hebben zien wegrennen van de vrachtwagen. De politie is op zoek naar meer informatie.

De brandweer constateerde na onderzoek dat het gaat om een zuur dat bij aanraking een branderig gevoel kan geven. Ook voertuigen die door de stof rijden, kunnen beschadigd raken.

In verschillende straten in Nijmegen is de brandweer bezig het wegdek te reinigen. "Daar waar de stof gelekt is, is sprake van een penetrante geur. Mensen moeten het spul natuurlijk niet aanraken, maar verder is er geen sprake van een gevaarlijke situatie", aldus de politiewoordvoerder.

Ook in Eindhoven problemen met drugsafval

Eindhoven kampte zondag ook met problemen met drugsafval en chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. De bewoners van twaalf appartementen moesten 's ochtends uit voorzorg hun woning verlaten, vanwege een brand in een vrachtwagen met chemicaliën. Bij die brand kwam het gevaarlijke zoutzuurgas vrij.

Kort voor de brand op zaterdag tegen middernacht uitbrak, was de brandweer ook al uitgerukt naar dezelfde straat. Toen stond daar een andere vrachtwagen met xtc-afval geparkeerd die chemicaliën lekte. Deze truck stond ongeveer 200 meter verwijderd van de vrachtwagen die zondagochtend in brand stond.

De recherche vermoedt een verband tussen beide zaken en doet onderzoek naar de dumpingen en de brand.