Twaalf appartementen in Eindhoven zijn zondagochtend ontruimd vanwege een brandende vrachtwagen met drugsafval.

Voor de bewoners aan de Offenbachlaan is tijdelijke opvang geregeld, schrijft de politie op Twitter. Bij de brand kwam namelijk zoutzuurgas vrij.

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. Het is niet duidelijk wanneer de bewoners hun woning weer in mogen.

Burgemeester John Jorritsma reageert geschokt op de brand bij de flat. "Dit is een levensgevaarlijke actie van idioten in de drugsscene. Volstrekt roekeloos met grote risico's voor omwonenden." 

Jorritsma brengt later op zondag een bezoek aan de locatie. Politiechef Frans Heeres sluit zich aan bij de woorden van Jorritsma: "De brutaliteit van deze criminelen is onacceptabel. Wij zullen er alles aan doen om ze te pakken."

Kort voor de brand uitbrak, op zaterdag tegen middernacht, was de brandweer ook al uitgerukt naar dezelfde straat. Toen stond daar een andere vrachtwagen met xtc-afval die chemicaliën lekte. Deze truck stond ongeveer 200 meter verwijderd van de vrachtwagen die zondagochtend in brand stond.

De recherche vermoedt een verband tussen beide zaken en doet onderzoek naar de dumpingen en de brand. Ook is de politie op zoek naar getuigen. "Het gaat om een zeer ernstige zaak die grote gevolgen had kunnen hebben. Dus iedereen die meer weet, roepen wij op om contact met ons op te nemen."