De marechaussee heeft op Schiphol een 29-jarige agressieve Amerikaan uit een vliegtuig gehaald. De vlucht was afkomstig uit Abu Dhabi.

Uit voorzorg werden twee F16's van de Koninklijke Luchtmacht ingezet die het toestel begeleidden nadat de piloot tijdens de vlucht alarm had geslagen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag gedroeg de man zich gewelddadig aan boord van het passagierstoestel. Hij kon met moeite worden overmeesterd door de bemanning die hulp kreeg van enkele passagiers. Een paar passagiers raakten lichtgewond. Zo liepen zeker twee van hen een blauw oog op door vuistslagen.

De verdachte zit vast. Hij wordt volgens een woordvoerder van de marechaussee opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

De straaljagers stegen op vanaf de vliegbasis Leeuwarden. "Ze vlogen vanaf de Duits-Nederlandse grens een eind met het passagiersvliegtuig mee om poolshoogte te nemen", aldus een woordvoerster van de Koninklijke Luchtmacht. Ze noemde de inzet van de F-16's in dit specifieke geval vrij uitzonderlijk.

"Het gebeurt doorgaans slechts in drie gevallen: als er geen communicatie mogelijk blijkt tussen een toestel en de luchtverkeersleiding, als er geen vluchtplan bekend is of als er problemen zijn met de transponder en een piloot zich niet bekendmaakt." De F-16's zijn bewapend en kunnen, in het uiterste geval, een toestel uit de lucht schieten.