De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft vrijdag, een jaar na diens overlijden, een kort eerbetoon aan Eberhard van der Laan op de site van de gemeente geplaatst.

Halsema schrijft over mensen die zich Van der Laan goed herinneren. Zoals de familie van Abdelhak Nouri, die vertelt hoe de burgemeester "niet van zijn eigen ziekte wilde weten omdat hij het lijden van Nouri zo vele malen groter vond". De Ajax-voetballer liep na hartritmestoornissen ernstige hersenschade op.

"De politiecommissaris, de mensen van het jeugdorkest, brandweermannen, de vertegenwoordiger van de Amsterdamse daklozen, allemaal hebben ze iets met hem meegemaakt, allemaal zoeken ze een moment om dat nog eens te kunnen vertellen", aldus Halsema.

Ook memoreert de nieuwe burgemeester dat de dag van het overlijden deze week even ter sprake kwam in de collegevergadering. "En toen viel er een ongewone, verdrietige stilte."

Van der Laan overleed op 5 oktober 2017 aan de gevolgen van kanker.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!