Negen Filipijnse vrachtwagenchauffeurs werden vermoedelijk lange tijd uitgebuit door hun werkgever. Ze zijn onlangs door de recherche van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) uit hun vrachtwagens gehaald en op veilige locaties ondergebracht.

Het ministerie heeft donderdag zeven vrachtwagens in beslag genomen, zo laat het vrijdag weten. De chauffeurs zouden lange werkdagen maken, amper loon krijgen en in de cabines van hun vrachtwagens wonen.

Een rechercheur die hielp bij de operatie om de Filipijnen in veiligheid te brengen zegt dat de hele huisraad van de chauffeurs mee kwam uit de cabines. De vrachtwagens stonden vaak in Rotterdam geparkeerd.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het ministerie van SZW geholpen bij het onderzoek. Uit haar gegevens blijkt dat de wagens van de Filipijnse chauffeurs te veel kilometers maken en te lang rijden per dag.

Misstanden ontdekt bij onderzoek arbeidsomstandigheden

De kwestie kwam aan het licht na een melding van vakbond FNV, die op de misstanden stuitte tijdens eigen onderzoek naar arbeidsomstandigheden in de transportsector.

Vakbondsbestuurder Edwin Atema is "heel blij" dat de inspectie snel heeft ingegrepen bij het bewuste transportbedrijf. Tegelijkertijd noemt hij de kwestie het "topje van de ijsberg".

Steeds meer transportbedrijven halen Filipijnse chauffeurs naar West-Europa, waar ze met een werkvergunning uit Polen, Slowakije of de Baltische staten werken om de lonen laag te houden. In sommige gevallen is daarbij sprake van moderne slavernij, aldus Atema.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!