Premier Mark Rutte en zijn Britse ambtsgenoot Theresa May hebben in een gezamenlijke verklaring de cyberoperaties van de Russische militaire inlichtingendienst GRU tegen de OPCW stevig veroordeeld.

"Deze poging om toegang te verkrijgen tot de beveiligde systemen van een internationale organisatie die zich wereldwijd inspant voor de uitbanning van chemische wapens, toont wederom dat de GRU zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt", aldus Rutte en May. 

"De roekeloze operaties van de GRU variëren van destructieve cyberoperaties tot de inzet van chemische middelen, zoals we hebben gezien in Salisbury." Volgens de twee premiers bekrachtigt het optreden van donderdag de duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap. "Wij zullen de internationale rechtsorde blijven verdedigen en internationale organisaties blijven beschermen."

Het Nederlands kabinet heeft de Russische ambassadeur ontboden.

Zo verijdelde MIVD de Russische hackoperatie op OPCW
126
Zo verijdelde MIVD de Russische hackoperatie op OPCW

Ook NAVO veroordeelt 'onbezonnen' Russen

Ook de NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft zich tegen de Russische cyberaanvallen uitgesproken. "Rusland moet stoppen met hun onbeschaamde pogingen het internationaal recht te ondermijnen." Stoltenberg spreekt van een patroon van onbezonnen houding waar Russische buurlanden te maken hebben met militaire intimidatie zoals in Oekraïne en de Russische pogingen om verkiezingen in westerse democratieën te beïnvloeden.

De chef van het militair bondgenootschap, dat na de Tweede Wereldoorlog is opgericht ter bescherming tegen de voormalige Sovjet-Unie, zei dat de NAVO doorgaat met het versterken van zijn cyberdefensie. Toevallig bespraken de ministers donderdag de voortgang bij het opzetten van het nieuwe Cyber Operations Centre van de NAVO, waarin de lidstaten nauw gaan samenwerken.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad ,en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, laten in een gezamenlijke verklaring weten dat ze "serieuze zorgen hebben" over de hackoperatie van de Russen. "We betreuren dergelijke acties die de internationale wetten ondermijnen."

MIVD verijdelt Russische hackaanval

Donderdag maakte het ministerie van Defensie bekend dat de Nederlandse Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (MIVD) eerder dit jaar een poging van de Russische militaire dienst om de chemische-wapenwaakond OPCW te hacken, heeft verijdeld. 

Daarbij zijn vier Russische inlichtingenofficieren aangehouden en Nederland uitgezet. Eerder op de dag maakten de Britten bekend dat de GRU verantwoordelijk is voor een lange reeks cyberaanvallen met als doel westerse democratieën te ondermijnen.