Met forensische technieken is het gezicht gereconstrueerd van een Russische militair die in 1799 bij een veldslag in Castricum werd gedood. Het resultaat wordt donderdag onthuld in museum Huis van Hilde in de Noord-Hollandse plaats.

Op zes oktober 1799 kwam een grenadier van het Russische leger tijdens een veldslag om het leven. Meer dan vijfduizend soldaten stierven in de strijd op het strand en in de duinen.

Vijf jaar geleden kwam door verstuiving het skelet van de soldaat uit het zand tevoorschijn. Zijn herkomst kon op grond van DNA-onderzoek worden achterhaald. De onthulling van de reconstructie van zijn gezicht is de start van een tentoonstelling die gaat over de Slag bij Castricum.

De veldslag had plaats tijdens de Brits-Russische invasie. De twee mogendheden en Oostenrijk hadden een coalitie gevormd tegen Frankrijk dat de Bataafse Republiek had ingelijfd. Deze republiek was een Franse vazalstaat en besloeg een groot deel van het huidige Nederland.

Veldslag gewonnen door Frankrijk

Tussen augustus en november van 1799 hadden in Noord-Holland verschillende veldslagen plaats tussen de geallieerden en de Franse en Bataafse troepen.

De slag bij Castricum was een overwinning voor de Fransen en werd tevens keerpunt in de oorlog. Een paar dagen later tekenden de strijdende partijen een bestand in Alkmaar.

Bij de bloedige reeks veldslagen lieten duizenden soldaten het leven. En nog altijd komen er menselijke resten en bezittingen uit het Noord-Hollandse duinzand tevoorschijn.

Rus gevonden met koperen schildje en kogel

Bij de Rus lagen een koperen schildje, 45 tinnen knopen van een uniformjas en een kogel. Deze en andere vondsten als een bajonet, een sabel, emblemen, medailles, geld en het skelet van een soldaat dat in Bergen werd opgegraven, zijn op de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling Vijand in het Zand is tot en met 31 maart te zien.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!