Nog geen 24 uur na het begin van de nationale actie voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is al ruim 1 miljoen euro op Giro555 gestort.

Hulporganisaties gaan de komende weken via Giro555 geld inzamelen voor de slachtoffers op Sulawesi. Het Indonesische eiland werd vrijdag getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami.

Ook zijn acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers van het natuurgeweld aangekondigd. Zo verzorgt een studentenvereniging in Wageningen de komende dagen een Indonesisch benefietdiner. De opbrengst van alle drankjes, loempia's en andere consumpties gaat naar Giro555.

Door het natuurgeweld in Indonesië zijn zeker veertienhonderd mensen om het leven gekomen. De schade op het eiland is enorm. Er zijn ook meer dan 2.500 gewonden. Autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen, onder meer omdat hulpverleners door puin op de wegen nog niet alle getroffen gebieden hebben kunnen bereiken.

Impact natuurgeweld Sulawesi te zien op luchtbeelden
61
Impact natuurgeweld Sulawesi te zien op luchtbeelden

Hulpverleners worstelen zich door het puin heen

Hulpverleners bereiken steeds meer gebieden die tot nu toe ontoegankelijk waren geworden door de ramp, zoals het plaatsje Petobo dat niet ver van de stad Palu ligt. Volgens Iris van Deinse, woordvoerder van Giro555 op Sulawesi, worstelen de hulpverleners zich door het puin heen om nieuwe gebieden te bereiken. "Ze treffen overal leed en verwoesting aan en helpen zo goed als ze kunnen", aldus Van Deinse.

"Er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak", liet Giro555-actievoorzitter Marinus Verweij dinsdag weten. "Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om hulp te verlenen."

Nederlandse hulporganisaties bieden noodhulp aan overlevenden

De hulporganisaties die zich verenigen onder Giro555 zijn Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie, CARE Nederland, Plan International Nederland, Save the Children, UNICEF Nederland en World Vision.

Een aantal van deze organisaties is momenteel actief op Sulawesi. Zij helpen bij de zoektocht naar mensen onder het puin en bieden noodhulp aan mensen die de ramp hebben overleefd. Volgens het internationale Rode Kruis werken de hulpverleners op het eiland "de klok rond".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!