Justitie vermoedt dat de twee beveiligers die verdacht worden van betrokkenheid bij de kluisjesroof bij het Rabobank-filiaal in Oudenbosch het alarm hebben uitgeschakeld.

Daarna zouden ze de deur van de kelder met de kluisjes hebben opengezet, blijkt dinsdag in de rechtbank van Breda.

De twee beveiligers moeten langer blijven vastzitten, besliste de rechtbank.

Doordat de mannen van 43 en 45 jaar uit Etten-Leur en Roosendaal het alarm hadden uitgeschakeld en de deur hadden opengezet, konden dieven de kluiskelder leegroven.

Krakers lieten zich opsluiten in kluiskelder

De kluisjesroof werd begin maart ontdekt. De krakers van de kluisjes lieten zich een weekend lang opsluiten in de kluiskelder. De buit zou een waarde hebben van enkele miljoenen euro's. 

In totaal werden zo'n vijfduizend voorwerpen buitgemaakt. Daar zaten sieraden, munten en waardevolle documenten tussen. Honderden mensen raakten door de kraak gedupeerd.

Onderzoek naar dieven in volle gang

Justitie vermoedt dat de dieven twee oud-collega's van een beveiligingsbedrijf zijn. Het onderzoek naar hen is nog in volle gang.

Een van de rovers zou naar Turkije zijn gevlucht, zei de officier van justitie. Een ander zou hebben gebeld en gezegd dat hij wilde praten en een advocaat wilde. "Maar daarna werd het heel stil", aldus de officier.

De advocaten van de twee verdachten stelden dat de twee "alleen hun werk deden".

Rabobank stopte samenwerking met beveiligingsbedrijf

De twee verdachten werkten voor het beveiligingsbedrijf EBN. Deze onderneming beveiligde de bank zeven dagen per week.

Het bedrijf werd door Rabobank ingehuurd voor de beveiliging van vier bankfilialen. Na de kluisjesroof ontbond Rabobank per 1 mei het contract met het beveiligingsbedrijf.

Het proces gaat op 19 december verder.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!