Nederlandse commando's maken zich grote zorgen over de kwaliteit van de kogelwerende helmen en scherfvesten waarmee ze op pad worden gestuurd, schrijft het AD dinsdag.

De commando's luiden in het AD de noodklok over de slechte kwaliteit van hun materieel, bevestigt advocaat Michael Ruperti in gesprek met de krant. 

De helmen zouden zo makkelijk te buigen zijn dat ze aanvoelen als "karton" en de scherfvesten zijn ver over de houdbaarheidsdatum. Sommige vesten worden twaalf jaar gebruikt, terwijl ze na vijf jaar aan vervanging toe zijn.

Volgens het AD blijkt uit interne memo's van het Nederlandse leger dat de problemen met de helmen twee jaar geleden al zijn gemeld. Uit een steekproef met honderd helmen bleek toen dat zeker 30 procent was vervormd. Veel van deze helmen zouden zijn gebruikt in Mali, aldus de krant.

Tot op heden is volgens de commando's met die klacht niets gedaan. Zelfs niet nadat de Dienst Materieel Organisatie (DMO) in december 2016 adviseerde de helmen te vervangen, schrijft de krant verder.

Een woordvoerder van Defensie bevestigt in de krant dat de houdbaarheidsdatum van de scherfvesten is overschreden, maar volgens hem zijn militairen niet met onveilig materiaal op pad gestuurd. Hij meldt ook dat er inmiddels nieuwe vesten zijn besteld.

Defensie kon nog niet reageren op de informatie over de helmen, schrijft de krant.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!