Nederland gaat een aantal leden van de Syrische Witte Helmen opvangen. De Witte Helmen zijn medische hulpverleners die actief zijn in belegerde gebieden in Syrië.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de komst van de Syriërs dinsdag na berichtgeving door NRC. Volgens de krant gaat het om vijf gezinnen en drie individuen. Een van de gezinnen zou mogelijk vanwege familiebanden naar een ander land gaan.

Het ministerie spreekt van een "beperkt aantal met hun directe familie", maar wil geen exacte aantallen noemen. Volgens een ingewijde gaat het in totaal om enkele tientallen mensen. De mensen die nu worden opgevangen, werden geëvacueerd in juli. Toen was een offensief van het leger ophanden.

In totaal werden 422 Witte Helmen geëvacueerd uit het zuidwesten van Syrië. De Verenigde Staten en verschillende Europese landen hadden om de evacuatie verzocht.

De geëvacueerde groep Witte Helmen bevindt zich op dit moment in Jordanië. Wanneer ze naar Nederland komen, wil het ministerie omwille van hun privacy niet zeggen. Nederland stopt de steun aan de Witte Helmen aan het einde van het jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!