De dertig mensen die vrijdag waren aangehouden bij de ontruiming van het P.C. Hoofthuis in Amsterdam, zijn zaterdagavond vrijgelaten.

Van hen moeten 28 zich in november in de rechtbank melden, twee zijn met een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie naar huis gestuurd. Zij hoeven dus niet naar de rechter.

De studenten waren aangehouden wegens lokaalvredebreuk, omdat ze niet in het pand mochten zijn.

Het gebouw was vrijdagochtend bezet door studenten die vinden dat het kabinet en de Universiteit van Amsterdam te weinig voor diversiteit, het onderwijsniveau en tegen werkdruk op de universiteit doen. Enkele tientallen mensen drongen het gebouw binnen. Een deel van de studenten werd door de politie naar een politieafzetting gevoerd en weggestuurd.

Voor en achter het gebouw zaten tientallen mensen arm in arm op de stoep om de ontruiming te hinderen, maar kort na de aanhoudingen brak het gezelschap op en keerde de rust rond het pand terug.

Groep studenten had zich verstopt

Een aantal studenten had zich tot in de nacht verstopt in het gebouw. Ondanks een ronde door de Mobiele Eenheid, een controle van de schade en diverse rondes door de beveiliging, werden zij niet ontdekt. De studenten zouden rond 2.30 uur zelf besloten hebben om het gebouw te verlaten via een nooduitgang.

Een beveiliger wist een van de studenten tegen te houden. Toegesnelde agenten hebben deze persoon aangehouden en meegenomen naar een politiebureau. De rest van de groep wist te ontkomen.

In het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat zijn een bibliotheek en een studiecentrum van de Universiteit van Amsterdam gevestigd. Het is nog niet bekend hoe groot de schade aan het gebouw is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!