De Muur van Mussert in Lunteren is zaterdag officieel gemarkeerd als rijksmonument. Op deze plek hield de NSB-voorman Anton Mussert tussen 1936 en 1940 toespraken.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) besloot eerder dit jaar tot de aanwijzing tot rijksmonument. Zij deed dit na een advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

"Laat deze muur ons eraan herinneren dat woorden die de rechtsstaat ondermijnen en de vrijheid onder druk zetten, nooit onweersproken mogen blijven", zei Van Engelshoven zaterdag.

"Erfgoed zoals deze muur confronteert ons met de zwarte bladzijden in onze geschiedenis. Het dwingt ons die bladzijden te lezen en te herlezen, zodat we het gesprek erover blijven voeren en ervan kunnen leren. Dat is pijnlijk en beschamend. Maar het is altijd beter dan de muur weg te halen en ons beladen, schuldige verleden te vergeten. Want dan vervallen we in herhaling", aldus de bewindsvrouw.

De muur moet volgens sommige partijen een educatief centrum worden, waar scholieren het verhaal over de collaboratie te horen krijgen. Maar de bestemming van het monument staat nog niet helemaal vast.

Muur gebouwd op complex met NSB-gebouwen

De muur werd in 1938 gebouwd op het complex het Nationaal Tehuis, waar verschillende gebouwen van de NSB stonden.

Mussert hield op het terrein toespraken voor duizenden NSB-leden, die jaarlijks bijeenkwamen. Van het complex is nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over. In de muur zat een kleine kamer die Mussert gebruikte om brieven aan Adolf Hitler te schrijven.

De muur staat op particulier terrein. De eigenaar wilde de restanten slopen om de camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Het Rijk schoof een beslissing over een erfgoedstatus jaren voor zich uit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!