De leider van het politieteam dat in 1998 de dood van Nicky Verstappen (11) onderzocht, geeft toe dat destijds fouten zijn gemaakt. Vooral de nachtelijke fietstocht die verdachte Jos B. langs de plaats delict maakte, is verkeerd beoordeeld.

Dit erkent toenmalig onderzoeksleider Math Schaepkens in een zaterdag verschenen interview in het AD. Ondanks de vreemde verklaring die B. voor zijn fietstocht gaf, gingen er geen alarmbellen af. Hij beweerde de scoutingpost rond te brengen. 

Schaepkens: "We zijn er niet op aangeslagen. Onze mannen van de leesploeg bekeken alles wat relevant kon zijn, maar dringt dat allemaal door tot je hersenstam? Dat is bij B. waarschijnlijk niet gebeurd. Achteraf zeg je: dat is een zwetsverhaal, fietsen op die plek, op dat tijdstip. Dat hebben we niet juist beoordeeld."

Het team richtte zich op anderen, zoals de leiders van het kamp, en niet op B. "Figuren als B. noemden wij 'de grote boze wolf', de onbekende die kinderen weghaalt. Dat scenario lag voor ons minder voor de hand."

B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Daarnaast wordt hij ook verdacht van het bezit van kinderporno.

Voor zover bekend beroept B. zich vooralsnog op zijn zwijgrecht. De man werd afgelopen zomer opgepakt in Spanje, nadat er een internationaal opsporingsbevel werd uitgevaardigd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!