Tientallen slachtoffers van Robert M. hebben gedragsproblemen overgehouden aan het seksuele misbruik. Zo vertonen de kinderen "zorgelijk seksueel gedrag", zoals het nadoen van de handelingen, blijkt uit een studie van arts-onderzoeker Thekla Vrolijk-Bosschaart. 

Meer voorbeelden zijn paniekaanvallen, incontinentie en verlatingsangst. Sommige kinderen raakten in paniek als iemand in de buurt van hun billen of geslachtsdeel kwam.

Andere kinderen deden seksuele handelingen na of vertoonden "uitdagend gedrag", volgens het onderzoek.

Veel kinderen wilden een lange tijd niet naar de kinderopvang of zelfs naar de straat van de opvang. Ook durfden veel kinderen niet meer naar de kamer waar ze dutjes deden in de opvang.

Ouders gaven toestemming voor onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in de kliniek van het Emma Kinderziekenhuis die is geopend toen de zaak aan het licht kwam.

125 kinderen hebben, met toestemming van de ouders, meegedaan aan het onderzoek. Van 54 kinderen is zeker dat ze zijn misbruikt, bij de rest is het waarschijnlijk.

M. bekende misbruik 87 kinderen

Robert M. werd in 2010 opgepakt wegens kindermisbruik. Hij was werkzaam in een kinderopvang in Amsterdam. M. heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt, hij is veroordeeld voor 67 zaken. In hoger beroep kreeg hij negentien jaar cel en tbs opgelegd. 

Bosschaart wil op 11 oktober promoveren op de studie. Dan wordt ook het volledige onderzoek gepubliceerd.