De politie heeft vrijdagavond de ontruiming afgerond van het door studenten bezette P.C. Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam. Agenten hebben dertig personen aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn ze aangehouden wegens lokaalvredebreuk, omdat ze niet in het pand mochten zijn. De arrestanten zijn naar een cellencomplex gebracht, waar ze worden gehoord.

De studenten hadden het gebouw bezet in een actie tegen problemen in het onderwijs. Deze problemen zijn volgens hen de schuld van onderwijsbezuinigingen van het kabinet.

De actievoerders die zichzelf Autonome Universiteit Postcolonial House (PCH) noemen, drongen vrijdagochtend het gebouw binnen. Daarbij hebben zij de toegangsdeuren geforceerd. In het P.C. Hoofthuis zijn een bibliotheek en een studiecentrum van de Universiteit van Amsterdam gevestigd.

De studenten bevonden zich aan twee zijden van het pand, maar ook binnenin het gebouw en op balkons. De studenten aan de buitenkant werden een voor een weggehaald door agenten, of liepen zelf weg. De arrestaties vonden binnen in het P.C. Hoofthuis plaats. De arrestanten worden verdacht van lokaalvredebreuk.

Om 17.05 uur begon de politie linies te vormen en zich richting de ingang van het bezette gebouw te begeven. Agenten kondigden aan "geweld te gaan gebruiken" als de studenten niet uit zichzelf weg wilden gaan.

Politie ontruimt door studenten bezet P.C. Hoofthuis in Amsterdam
68
Politie ontruimt door studenten bezet P.C. Hoofthuis in Amsterdam

Burgemeester Halsema riep studenten op actie te staken

De actievoerders werden omstreeks 16.40 uur bezocht door burgemeester Femke Halsema. Zij hoopte de protesterende studenten aan te sporen om het gebouw te verlaten. Halsema vroeg de studenten 'vriendelijk maar dringend' om weg te gaan. Als zij dit niet zouden doen, dan zou de politie een ontruiming moeten beginnen.

"Jullie zeggen dat jullie willen praten. Doe dat dan. Je kunt niet inbreken in een pand en dat bezet houden", zei Halsema.

Voorzitter van Universiteit wilde in gesprek met activisten

UvA-voorzitter Geert ten Dam en Fred Weerman, decaan van Geesteswetenschappen, wilden vrijdagochtend in gesprek met de activisten. ''Maar ze mochten het gebouw niet in. Er is geen gesprek geweest'', aldus de woordvoerder van de UvA.

Een woordvoerder van de activisten in het gebouw laat weten nog altijd in gesprek te willen met Ten Dam, maar op de locatie die de burgemeester heeft voorgesteld. Halsema stelde voor dat de partijen in het theater De Balie in gesprek konden gaan.

Volgens de woordvoerdster werd Ten Dam tot twee keer toe niet binnengelaten, omdat de studenten nog geen keuze hadden gemaakt op het moment dat de voorzitter weer wegging.