Een grote groep studenten heeft in Amsterdam een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Ze voeren actie tegen bezuinigingen van het kabinet en "uitholling van het onderwijs". Op last van de politie rijdt bus 74 niet. Op de route van deze bus heeft de Mobiele Eenheid (ME) agenten opgesteld.

De ingangen van het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat zijn gebarricadeerd en aan de reling van het dak hangt een rood spandoek met de tekst 'Autonome Universiteit'.

Vanaf 12.00 uur begon de protestmars 'March for Education 2.0' bij de Binnengasthuisstraat. Behalve studenten uit Amsterdam doen ook studenten uit andere steden mee. 

De actievoerders hebben de toegangsdeuren van het gebouw geforceerd en beschadigd, maakte de Universiteit van Amsterdam bekend. De bezetters van het gebouw waarin onder meer collegezalen zitten, noemen zich Autonome Universiteit Postcolonial House (PCH).

Het PCH vindt dat het bestuur van de UvA veel te weinig doet om verscheidene problemen aan te pakken. Het gaat onder meer om de verslechtering van het onderwijs, de hoge werkdruk op de universiteit en het gebrek aan diversiteitsbeleid. 

Ook willen de bezetters dat de dividendbelasting wordt teruggedraaid, zegt een woordvoerder. Het geld moet ten goede komen aan de publieke sector.

Leiding UvA gaat in gesprek met actievoerders

De universiteit heeft de actievoerende studenten gevraagd "vrijwillig te vertrekken". Doen ze dat niet, dan zal de driehoek van burgemeester, politie en het OM na 15.30 uur op ontruiming en arrestatie overgaan.

De studenten die het P.C. Hoofthuis in Amsterdam bezet houden zijn niet van plan om het universiteitsgebouw vrijwillig te verlaten. "Wij willen eerst een serieuze inhoudelijke reactie van het college van bestuur van de UvA op onze eisen. Tot die tijd blijven we zitten'', zegt een woordvoerder van de actievoerende studenten.

UvA-voorzitter Geert ten Dam en Fred Weerman, decaan van Geesteswetenschappen, lopen rond het bezette P.C. Hoofthuis om met de actievoerders in gesprek te gaan. 

Studenten UVA bezetten P.C. Hoofthuis in Amsterdam
3540
Studenten UVA bezetten P.C. Hoofthuis in Amsterdam

Studenten houden rekening met arrestatie

De actievoerende studenten die vrijdagmiddag deelnemen aan een protestmars in Amsterdam houden er rekening mee dat ze opgepakt worden. Zij krijgen papiertjes uitgedeeld met daarop hun rechten en een nummer van een advocaat in geval van arrestatie.

Op het briefje staat onder meer dat ze recht hebben op medicijnen, een advocaat en anonimiteit. Ook krijgen de actievoerders het advies om 'geen commentaar' op alles te zeggen.

Verscheidene universiteiten hebben deze week actie gevoerd voor meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs. De actiegroep WOinActie wil dat het kabinet fiks over de brug komt. Ze eist dat het kabinet 1,15 miljard euro aan 'achterstallig' geld in het wetenschappelijk onderwijs steekt en een bezuiniging van 183 miljoen euro schrapt.