De zestienjarige jongen die eerder deze maand schoten heeft gelost op zijn school in Roermond, mag onder strenge voorwaarden naar huis. Hij moet onder meer een enkelband dragen, is donderdag besloten.

Vrijdag wordt het voorarrest van de jongen geschorst. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg is dit een "gezamenlijk gedragen plan van aanpak". Over dertig dagen kijkt de raadkamer opnieuw naar de zaak.

Eerder deze maand opende hij het vuur in het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg, een school voor kinderen met een beperking. Hij zou in het plafond hebben geschoten. Ook buiten de school zou hij geschoten hebben. 

De jongen wordt verdacht van poging tot doodslag dan wel een poging tot het toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Ook verdenkt het OM hem van wapenbezit en het bedreigen van meerdere personen. 

Docenten van de school hebben ingegrepen door met hem in gesprek te blijven. De politie heeft de jongen op een later moment opgepakt.

Hij zou ook messen en een bijl bij zich hebben gehad. Wat zijn motief was en hoe hij aan zijn wapens kwam, is nog niet bekendgemaakt.