Er komt een landelijk telefoonnummer voor mensen die zich zorgen maken om iemand die zich verward gedraagt, heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid donderdag gezegd. Het besluit volgt op een rapport van het Schakelteam Verward Gedrag, waaruit blijkt dat de hulp aan verwarde personen tekortschiet. 

Het schakelteam pleit al langer voor een landelijk nummer. Welk nummer het gaat worden en wanneer het er is, is echter nog niet bekend.

Het nieuwe nummer wordt gekoppeld aan regionale meldpunten die snel de juiste ondersteuning moeten regelen. "Dit is een geweldige stap vooruit voor iedereen die zich bekommert om iemand maar niet weet waar snel deskundige hulp is te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen gaat helpen", zegt Hoes.

Volgens Blokhuis is het belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen als ze een vraag of een melding hebben. "Maar een landelijk nummer werkt alleen als de meldingen die daar binnenkomen vervolgens ook op lokaal en regionaal niveau opgepakt worden."

'Derde van alle gemeenten heeft nog geen goed werkende aanpak'

Het Schakelteam Verward Gedrag heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het helpen van 'verwarde personen', op 1 oktober wordt de commissie opgeheven.

Uit het rapport blijkt dat de 'ketenpartners' (cliënt- en familieorganisaties, woningcorporaties, politie en justitie en zorgorganisaties) nog veel verbeterpunten laten zien. Zo moet er een blijvende regeling komen voor passend vervoer van verwarde mensen, de locaties waar ze worden beoordeeld en voor meld- en adviespunten die 24 uur per dag open zijn.

Van alle gemeenten verwacht twee derde per die datum een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag te hebben. Maar een derde heeft dat dus nog niet, zo blijkt uit het eindrapport van het schakelteam. Vorig jaar bleek uit voorlopige conclusies ook al dat er onvoldoende hulp geboden wordt aan verwarde personen. 

'Mensen moeten ogen open houden in eigen omgeving'

Hoes zei eerder dat mensen hun ogen open moeten blijven houden voor mensen in de omgeving die mogelijk verward gedrag vertonen. "Pas als een verward persoon wordt gezien, kan het herstel beginnen", zei hij.

Het betekent volgens de politicus echter niet dat hulpverlening niet meer nodig is. Volgens hem is naar elkaar omkijken en het signaleren van verward gedrag pas het begin.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!