De politie kan in de toekomst een aanvrager van een wapenvergunning ook gaan vragen naar privacygevoelige zaken zoals ras, etnische afkomst, religie en politieke overtuiging. Het wetsvoorstel waarin dit staat stuit op grote bezwaren van privacyorganisaties en een deel van de Tweede Kamer.

De wijziging van een wetsvoorstel hierover wordt volgende maand in de Tweede Kamer behandeld, schrijft De Volkskrant.

Het wetsvoorstel komt nadat de Europese richtlijnen voor wapenbezit zijn aangescherpt na de aanslagen in Parijs in 2015. Wapens zouden beter traceerbaar moeten zijn in de hele Europese Unie en illegaal wapenbezit zou harder aangepakt moeten worden.

Volgens ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Carola Schouten van Natuur zijn "risicofactoren voor wapenbezit divers". De politie zou informatie "uit verschillende bronnen" nodig hebben om een afweging te maken of het wapenbezit risico's zal opleveren.

Daarom willen de ministers dat van elke wapenbezitter de etnische afkomst of religie geregistreerd wordt. Ook politieke of levensbeschouwelijke overtuigingen vallen daaronder.

'Wij moeten deze privacygrens niet overschrijden'

Coalitiepartijen CDA en D66 zien het voorstel niet zitten, evenals de Autoriteit Persoonsgegevens en de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA).

"Wij moeten deze privacygrens niet overschrijden", zegt D66-Kamerlid Monica den Boer tegen de Volkskrant. "Het is volgens de minimumeisen van de Europese richtlijn ook helemaal niet nodig. Wij doen niet aan discriminatie en etnisch profileren, dus deze bijzondere persoonsgegevens moeten uit het wetsvoorstel."

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet zeggen of de minister de plannen doorzet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!