​Afgewezen asielzoekers die bij de Raad van State in hoger beroep zijn gegaan, mogen worden uitgezet voordat deze procedure is afgerond. Nederland druist daarmee niet in tegen de Europese regels, blijkt uit antwoorden op vragen die de Raad van State eind 2016 had voorgelegd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

De hoogste bestuursrechter in Nederland wilde weten of een hoger beroep er automatisch toe moet leiden dat een eerder vonnis nog niet wordt uitgevoerd. Dit is niet in de Nederlandse wet vastgelegd.

In afwachting van de antwoorden was de Raad van State voorzichtiger geworden met de uitzetting van vreemdelingen van wie een hoger beroep liep, zegt een woordvoerder van de raad.

De vragen die de bestuursrechter voorlegde, hadden betrekking op twee zaken. Het ging om een uitzettingszaak en om een geldvordering tegen een Irakese vreemdeling. De Raad van State had de zaken opgeschort en gaat er nu mee verder.

Het terughoudende uitzetbeleid dat bijna twee jaar lang duurde, wordt in ieder geval tot het einde van deze twee procedures gehandhaafd, aldus de woordvoerder.