Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, zet woensdag de Wereld Anticonceptie Dag bij met een nieuwe online campagne voor gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie van vrouwen en mannen.

"Er zijn vooral anticonceptiemiddelen die door vrouwen moeten worden gebruikt. Vrouwen dragen dus vooral de lasten van anticonceptie", vinden de stichting en andere organisaties die meewerken. "Zij moeten naar een arts, op gezette tijden aan anticonceptie denken, en hebben mogelijk last van bijwerkingen."

Verder betalen ze vanaf 21 jaar zelf voor anticonceptie via het eigen risico of een aanvullende verzekering, zegt Rutgers. "Mannen hebben vooral de lusten van seks, terwijl het voorkomen van onbedoelde zwangerschap natuurlijk net zo goed de verantwoordelijkheid is van mannen."

Mannen kunnen onder meer helpen bij de keuze voor een anticonceptiemethode en de vrouw bijstaan als zij bijwerkingen ervaart, benadrukt Rutgers. Ze kunnen de vrouw herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister, en natuurlijk delen in de kosten van anticonceptie. Bij twijfelachtigheid van het effect kunnen ze een condoom gebruiken.

8 procent kocht geen anticonceptie uit geldgebrek

Het afgelopen jaar kreeg 3 procent van de mannen en vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap, stelt Rutgers vast op basis van het eigen onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland 2017.

Uit onderzoek in opdracht van Dokters van de Wereld wordt verder opgemaakt dat 8 procent van de Nederlandse vrouwen de afgelopen tien jaar uit geldgebrek weleens geen anticonceptie gekocht heeft.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!