Jeugdvereniging 't Waeske in het Limburgse dorp Guttecoven is dinsdag veroordeeld voor de dood van een vijftienjarige jongen uit Born. De tiener had op 29 oktober 2016 alcohol gedronken op de vereniging en werd daarna doodgereden op de A2.

De jongen had volgens de rechtbank in Maastricht zeker vijf halve liters bier op en was gedesoriënteerd. In het ziekenhuis werd een promillage van 1,6 vastgesteld.

De rechtbank ziet een verband tussen het dronken voeren van het kind en zijn dood. Daarom veroordeelde de rechtbank de vereniging tot een geldboete van 7.500 euro en nogmaals 7.500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Daarnaast kreeg de vereniging een geldboete van 1.000 euro voor het schenken van alcoholhoudende drank aan minderjarigen en een voorwaardelijke sluiting van een half jaar.

De rechtbank neemt het de vereniging zeer kwalijk dat er alcohol aan minderjarigen werd geschonken. Sterker nog: de vereniging stond bekend als "the place to be" voor minderjarigen die daar zonder veel problemen alcohol konden krijgen, aldus de rechtbank.

Jongen was zichtbaar dronken

De rechtbank neemt het de destijds aanwezige bestuursleden kwalijk dat ze niet verhinderd hebben dat de tiener bier dronk. Ook hadden ze er niet voor gezorgd dat de jongen veilig thuis kon komen, terwijl hij zichtbaar dronken was.

"Als hij niet dronken was geweest door toedoen van 't Waeske, zou hij zich naar alle waarschijnlijkheid niet op de A2 hebben begeven en aangereden zijn." De vereniging is ernstig tekortgeschoten in zorg en aandacht voor de doelgroep, de jongeren, aldus de rechtbank.

De advocaten van 't Waeske stelden eerder dat de jongen niet zelf bier had gehaald en dat de jeugdvereniging dus niet aansprakelijk kan zijn voor zijn dronkenschap. Ook zou er geen verband tussen het alcoholgebruik en het dodelijk ongeval zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!