De bekentenissen die Wim S. tegenover undercoveragenten heeft afgelegd over de moord op zijn vriendin in Kaatsheuvel, zijn toelaatbaar als bewijs in zijn zaak. Dat stelt de advocaat-generaal dinsdag in zijn advies aan de Hoge Raad.

S. had bij de Hoge Raad cassatie aangespannen, omdat hij in februari tot twintig jaar cel werd veroordeeld voor de moord op zijn partner Heidy Goedhart in 2010. Hij was na haar overlijden al snel in beeld als verdachte, maar de politie kreeg het bewijs niet rond.

S. werd pas tot een bekentenis verleid na een grootscheepse undercoveractie in Marbella in september 2014. De man dacht dat hij zich ging aansluiten bij een bende en eerst zijn zonden moest opbiechten aan de baas van die criminele organisatie. Dat was in werkelijkheid echter een agent.

Toen de verdachte wegens de biecht voor de tweede keer werd aangehouden, trok hij de bekentenis weer in.

Geen sprake van ongeoorloofde druk

Volgens de advocaat-generaal bevond S. zich niet in een bijzonder kwetsbare positie en was er geen sprake van ongeoorloofde druk toen hij tot de bekentenis verleid werd. Ook was er geen sprake van bedreigingen om hem zover te krijgen en dus kan de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch in stand blijven.

De advocaat-generaal adviseert in cassatiezaken de Hoge Raad. Die is niet verplicht dat advies te volgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!