De omstreden natuurgenezer Sara G. uit Kockengen moet in ieder geval tot de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak in de cel blijven. De zaak staat half december gepland.

De rechtbank in Utrecht bepaalde dinsdag dat er nog voldoende ernstige bezwaren tegen de 59-jarige G. zijn om haar vast te houden.

De vrouw zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest op verdenking van onder meer doodslag, mishandeling en het in hulpeloze toestand brengen en laten van slachtoffers.

G. zou begin vorig jaar een rol hebben gespeeld bij de dood van een Zweedse vrouw die volgens het Openbaar Ministerie (OM) is bezweken doordat G. haar de gevaarlijke stof ibogaïne zou hebben toegediend.

Volgens haar advocaat zijn de deskundigen het er niet over eens of er een verband is tussen het gebruik van de stof ibogaïne en het overlijden van de vrouw.

Medeverdachte opgepakt in Ierland

G.'s medeverdachte, Tom B., was aanwezig bij het overlijden van de Zweedse vrouw. Hierna was hij maandenlang spoorloos.

B. is half juli in Ierland opgepakt. Daar zit hij vast en moet hij binnenkort als getuige worden gehoord. Er ligt een uitleveringsverzoek en het OM moet nog beslissen of hij ook in Nederland strafrechtelijk vervolgd gaat worden.

G. eerder veroordeeld tot celstraf

In 2015 werd de vrouw uit Kockengen al veroordeeld tot een celstraf van 141 dagen voor een gebrek aan zorgzaamheid en het toebrengen van gezondheidsschade bij één cliënt.

G. liet tussen 2006 en 2011 honderden verslaafden in haar huis afkickpogingen doen met ibogaïne. In die periode overleden twee mensen. Twee anderen raakten zwaargewond. Een van hen sprong van een parkeerdek op Schiphol omdat hij dacht dat hij kon vliegen.

Ibogaïne zou ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar drugs verminderen. Het wordt gewonnen uit de bast van de wortel van een Afrikaanse plant, Tabernanthe iboga.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!