De eigenaar en schipper van het zeilschip de Amicitia wordt vervolgd voor dood door schuld. In augustus 2016 brak in de haven van Harlingen een mast af, waardoor drie Duitse passagiers om het leven kwamen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de 53-jarige man uit Stiens dat hij nalatig is geweest met het onderhoud.

Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat het ongeval is veroorzaakt door houtrot aan de voorste mast, die daardoor afbrak. De mast en de tuigage vielen op de drie slachtoffers. De toeristen waren drie mannen van 19, 43 en 48, allemaal afkomstig uit de Duitse gemeente Amberg.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft ook onderzoek gedaan naar het ongeval en nam tegelijk de zogeheten bruinevlootsector van historische schepen onder de loep. Daaruit bleek dat er in deze branche veel mis is op het gebied van kennis, onderhoud en veiligheid. Passagiers die meevaren op deze vaak commercieel geëxploiteerde schepen zijn volgens de OVV niet veilig.

Mast was grotendeels van binnen doorgerot

Op het bewuste schip bleek dat de mast grotendeels van binnen was doorgerot. Dat gebeurde doordat water de mast was binnengedrongen en daar niet weg kon. Het rottingsproces vond plaats in vier jaar tijd en werd niet opgemerkt door de eigenaar, onderhoudspersoneel en keuringsinstanties, aldus de OVV vorig jaar in een rapport. Het traditionele zeilschip dateert van 1898.

Een Duitse organisatie die gelijkstaat aan OVV concludeerde een paar maanden na het ongeluk al dat houtrot in de mast mogelijk de oorzaak van het ongeluk was.

Ongeval gebeurde op zee, niet ver buiten de haven

Het ongeluk gebeurde op zee, niet ver buiten de haven van Harlingen. Na het ongeval keerde de tweemaster terug naar de haven van de Friese stad. Daar werden de schipper, zijn vrouw en de negen andere Duitse opvarenden meegenomen naar het politiebureau.

Alle Duitse passagiers behoorden tot één familie. Afgezien van de dodelijke slachtoffers raakte niemand gewond.

De strafzaak wordt op 16 november behandeld bij de rechtbank in Leeuwarden.