Het Haagse vervoerbedrijf HTM heeft alle oude trams in Den Haag voorzien van een kaartautomaat die zowel muntgeld als pinpassen en creditcards accepteert. Trambestuurders hebben per 1 oktober niets meer te maken met contante betalingen.

De nieuwe betaalwijze moet de veiligheid ten goede komen. "De trambestuurder kan deze automaten niet openmaken, ook niet onder dwang", aldus HTM.

Nieuwe trams en RandstadRail-voertuigen waren al voorzien van kaartautomaten. Inmiddels heeft de HTM ook alle 69 rood-beige trams die nog tot 2024 door de stad moeten rijden ermee uitgerust.

De automaten in de trams van RandstadRail worden de komende maanden vervangen omdat ze verouderd zijn. Bij deze automaten is het alleen mogelijk om met muntgeld te betalen. Bij de nieuwe exemplaren kunnen reizigers ook betalen met pinpassen en creditcards.

HTM wijst erop dat sommige reizigers uit privacyoverwegingen niet met een OV-chipkaart willen reizen. Een woordvoerder voegt daaraan toe dat er ook mensen zijn die graag contant betalen zodat ze beter zicht kunnen houden op hun uitgaven.

In bussen is het contant geld afgelopen zomer al afgeschaft. Reizigers die niet met een OV-chipkaart reizen zijn daar aangewezen op hun pinpas of creditcard. "Er is geen ruimte in de bus voor de grote betaalautomaten die ook muntgeld accepteren."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!