Archeologen hebben op de Ingenieur G. Tjalmaweg in de gemeente Katwijk zo'n 125 meter van een tweeduizend jaar geleden aangelegde Romeinse weg ontdekt.

Verticale eikenhouten palen die destijds langs de kant van de weg stonden, bleken nog intact in de grond te zitten. "De gaafheid en volledigheid van de Romeinse weg zijn een grote verrassing", meldt de provincie Zuid-Holland dinsdag.

De provincie gaf opdracht tot het onderzoek ter voorbereiding op de RijnlandRoute, een nieuwe weg van Katwijk naar de A4 bij Leiden.

Langs de Ingenieur G. Tjalmaweg is ook een nederzetting uit de Romeinse tijd gevonden. Er was een grafveld en het dorp beschikte over grachten. Daarin zijn al grote hoeveelheden aardewerk, stukken leren schoeisel, munten, houten voorwerpen, dakpannen en een visfuik gevonden.

Het topstuk tot nog toe is een stuk bouwmateriaal met pleisterwerk en een schildering erop. "Dit wordt niet vaak gevonden", aldus de provincie Zuid-Holland.

De weg liep in de buurt van de limes, de buitengrens van het Romeinse Rijk die dwars door wat nu Nederland is heen liep. Volgens de onderzoekers dateert de weg vermoedelijk uit het jaar 125 na Christus. Ernaast zijn greppels aangetroffen.

Geen gevolgen voor aanleg RijnlandRoute

Het onderzoek wordt naar verwachting dit jaar afgerond, aldus de provincie Zuid-Holland. De opgravingen duren nog enkele weken. De werkzaamheden aan de RijnlandRoute starten volgens planning in de tweede helft van 2019.

Belangstellenden kunnen de vondsten op 13 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, bezichtigen tijdens een speciale publieksdag. De gemeente maakt hier donderdag meer over bekend.

De vondsten worden volgend jaar tentoongesteld in een informatiecentrum.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!