Een 51-jarige man uit de Brabantse plaats Steenbergen is veroordeeld tot 21 jaar cel voor het bedreigen en verkrachten van zijn vriendin.

De rechter bepaalde maandag ook dat de man een schadevergoeding van ruim 62.000 euro aan het slachtoffer moet betalen.

In september vorig jaar dwong de man zijn vriendin mee te gaan naar zijn woning, nadat hun relatie onder druk was komen te staan. Daar verkrachtte en bedreigde hij haar. Ook kneep hij haar keel dicht en stak hij de vrouw in haar hals en gezicht. Ze belandde ernstig gewond in het ziekenhuis.

De rechter hield er bij de bepaling van de straf rekening mee dat de man zijn vriendin meerdere keren van het leven heeft geprobeerd te beroven. Dat de vrouw het geweld overleefde, is niet aan de verdachte te danken, oordeelde de rechter, die ook meewoog dat de man eerder is veroordeeld voor verkrachting en andere geweldsdelicten.

De officier van justitie had een langere celstraf met tbs geëist, maar de verdachte weigerde mee te werken aan het onderzoek. Omdat de rechter daardoor niet kon oordelen over de geestesgesteldheid van de verdachte en de kans op herhaling, kon hij geen tbs opleggen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!