De antirooklobby wil dat de rechter die de zaak tegen de tabaksindustrie behandelt, wordt vervangen. Advocaat Bénédicte Ficq gelooft niet dat voorzitter van het gerechtshof Jan Wolter Wabeke de zaak onpartijdig kan behandelen vanwege een opmerking die hij bij een privé-etentje heeft gemaakt.

Ficq heeft van een bron gehoord dat Wabeke zou hebben gezegd dat "roken ieders eigen verantwoordelijkheid is". Volgens het AD heeft Wabeke vorige week een brief ontvangen van Ficq, waarin de advocaat stelt geen vertrouwen te hebben in een onpartijdige behandeling van de zaak. 

"Ik heb maar één functie en dat is het bewaken van de voortgang van het proces en dat moet zodanig onpartijdig zijn dat we een reële kans hebben om te winnen. Dit is de laatste kans en daarom wil ik geen enkel risico nemen", zei Ficq tegen de NOS.

Ficq gaat ervan uit dat Wabeke gehoor geeft aan haar verzoek. Als hij woensdag toch de zaak voorzit, dan zal Ficq actie ondernemen. "Hij kan dan een procedure tegemoet zien."

Het gerechtshof zal woensdag oordelen of het Openbaar Ministerie (OM) de tabaksindustrie toch moet vervolgen. Het OM meldde in februari dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor zijn. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure, om alsnog vervolging af te dwingen.

Tabaksindustrie beschuldigd van zware mishandeling

In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

Sigaretten zouden extra verslavend worden gemaakt door de toevoeging van honderden stoffen. Door middel van kleine gaatjes in filters van 'sjoemelsigaretten' zouden testmachines worden bedrogen die de schadelijkheid van sigaretten meten. Dit laatste wordt bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)...