Een mobilofoonstoring heeft er zondagochtend voor gezorgd dat de metrolijnen en enkele trams in Amsterdam enige tijd niet konden rijden. De metro's zijn weer opgestart, maar rijden nog niet allemaal op volle kracht. Metro's 50, 51, 53 en 54 rijden langzamerhand weer volgens dienstregeling, maar nog wel met mogelijk tien minuten vertraging.

Van de metrolijnen rijdt alleen de Noord/Zuidlijn nog, laat GVB op Twitter weten. Deze maakt gebruik van een ander communicatiesysteem dan de 'oude' lijnen. 

Trams 26 en 5 waren enige tijd verstoord als gevolg van de storing, maar GVB meldde rond 9.16 uur dat beide dienstregelingen weer op gang zijn gekomen. In overleg met de NS mochten GVB-reizigers gebruik maken van een aantal treinen als vervangend vervoer.

De oorzaak van het probleem zou een storing zijn bij KPN, de internet- en telefoonprovider van de GVB. Hierdoor konden de metro’s en trams niet uitrijden. De storing is nog niet opgelost volgens KPN, maar door een noodplan van GVB kan er toch gereden worden.

OV was toch al aangepast vanwege Dam tot Damloop

Het is niet duidelijk wanneer dit probleem is opgelost.

Het openbaar vervoer in Amsterdam was zondag al aangepast vanwege de Dam tot Damloop. Hierdoor zijn onder meer de Prins Hendrikkade bij station Amsterdam CS en de IJtunnel gestremd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!