Tijdens de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede is zaterdagochtend een granaat gevonden.

Een woordvoerder van de politie meldt aan NU.nl dat het om een handgranaat gaat uit de Tweede Wereldoorlog.

Het explosief werd gevonden door een voorbijganger aan een bosrand aan de Wijde Veldweg. De politie zette het gebied rondom de vindplaats van de granaat af en de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) onderzocht het explosief.

Nadat de granaat tot ontploffing was gebracht werd de plaats weer vrijgegeven. Voor de herdenking van Operatie Market Garden had de vondst van de granaat geen gevolgen, zei de woordvoerder van de politie.

Wel is de laatste luchtlanding vanwege de slechte weersomstandigheden afgelast, meldt de gemeente Ede. Zaterdag zijn meerdere buien gevallen. 

EOD laat granaat ontploffen op Ginkelse Heide
24
EOD laat granaat ontploffen op Ginkelse Heide

Parachutisten spelen luchtlandingen uit 1944 na

Tijdens de herdenking landen honderden militaire parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede. De parachutisten spelen de massale luchtlandingen uit september 1944 na. 

Met de luchtlandingen begon 74 jaar geleden de Operatie Market Garden, het offensief waarmee de geallieerde landen snel een einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog. De opmars stokte toen de bevrijders bij de Slag om Arnhem de Rijnbrug in die stad niet konden veroveren op de Duitse bezetters.