Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat de toelatingsprocedure voor licht gemotoriseerde voertuigen tegen het licht wordt gehouden.

De minister heeft dat gemeld na het ongeval met een stint dat donderdag op een spoorwegovergang in Oss gebeurde. Bij het ongeluk kwamen vier kinderen om het leven en raakte een vijfde kind en de bestuurder van de stint gewond.

In 2011 toonden de RDW en onderzoeksinstituut SWOV zich kritisch over de stint. De RDW, de overheidsdienst die over voertuigregistraties gaat, merkte op dat het vervoersmiddel te breed is. Een stint geldt als 'bijzondere bromfiets' en die mogen maximaal 75 centimeter breed zijn. De stint ligt daar met 110 centimeter flink boven. Maar dat werd niet als onoverkomelijk bezwaar gezien, aangezien bakfietsen ook 150 centimeter van de weg mogen gebruiken.

SWOV had geen technische bezwaren, maar wel bedenkingen bij het feit dat "ieder persoon van zestien jaar of ouder zonder enige rijopleiding" tien kinderen zou kunnen vervoeren. De onderzoekers pleitten voor aanvullend onderzoek naar de eisen die aan bestuurders gesteld moeten worden.

Gebruikers stint kunnen gratis training volgen

Dat advies werd niet gevolgd. In plaats daarvan sprak het ministerie met de fabrikant af dat die standaardtrainingen aanbiedt bij de aanschaf. "Ook daarna blijft de mogelijkheid om bij de producent gratis trainingen te volgen, die in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland worden ontwikkeld", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

De minister schrijft dat er geen aanleiding is om "de toelating van de stint op de openbare weg te herzien". Kinderopvangorganisaties die daar vanwege het ongeluk behoefte aan hebben, kunnen hun medewerkers kosteloos nogmaals op training sturen. Daar worden ze in een brief op gewezen.

De politie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de NS en ProRail onderzoeken het drama in Oss.

Ruim 45.000 euro opgehaald met inzamelingsactie

Met een inzamelingsactie voor de slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk is na een dag al meer dan 45.000 euro opgehaald. Het geld is bedoeld om onder meer de uitvaart van de omgekomen kinderen te financieren.

Met de actie wil Nick Nietveld, die de inzamelingsactie heeft opgestart, ervoor zorgen dat de families van de slachtoffers "niet ook nog financieel zwaar getroffen worden''.

Nietveld woont zelf in Almere en kent de slachtoffers niet. Hij heeft contact gehad met de gemeente Oss. Die krijgt de donaties volgende maand overgemaakt via de inzamelingssite Doneeractie.nl. Tot volgende week vrijdag kunnen mensen geld doneren via de actie met de naam Slachtoffers treinongeval Oss.

De bedoeling was in eerste instantie om 60.000 euro op te halen. Nietveld laat weten dat als er meer geld wordt opgehaald wellicht gekeken kan worden naar ondersteuning van andere betrokkenen, zoals hulpverleners.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!