De voor een deel ingestorte parkeergarage in Wormerveer blijft zeker nog tot en met maandag dicht. Dat geldt ook voor de DekaMarkt-supermarkt onder de garage.

Volgens de gemeente Zaanstad is die tijd nodig om het complex veilig te stellen.

De uitvoering van het herstelplan kost tijd, ook omdat de benodigde materialen niet meteen leverbaar zijn. In de parkeergarage staan nog ongeveer twintig auto's. Er wordt nog gekeken naar een oplossing voor de autobezitters.

Een deel van de tweede verdieping van de parkeergarage stortte dinsdag in en belandde op de eerste. Daardoor ontstond flinke schade, maar raakte niemand gewond. Een eerste conclusie luidt dat een stalen ligger onder de betonvloer het mogelijk heeft begeven.

Volgens de gemeente was de vloer van de garage niet hetzelfde type dat was gebruikt in de Eindhovense parkeergarage die vorig jaar instortte. Die instorting was reden om in heel Nederland betonvloeren te controleren en waar nodig te verbeteren.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft eerder deze week verkennend onderzoek gedaan bij de parkeergarage. Op basis daarvan zal de raad besluiten of er verder onderzoek zal worden verricht.

Een woordvoerder laat weten begin volgende week een besluit te verwachten.