Drie van de in totaal negen verdachten van betrokkenheid bij de bevrijdingspoging met een helikopter uit de gevangenis in Roermond zijn vrijgelaten. De rechtbank in Amsterdam hief donderdag de voorlopige hechtenis van drie mannen op, tot verbijstering van het Openbaar Ministerie (OM).

Tegen de verdachten waren vorige week straffen van zes tot acht jaar cel geëist.

Woordvoerders van de rechtbank en het OM bevestigden een bericht daarover van AT5. De rechtbank heeft de mannen op vrije voeten gesteld, omdat de straf die zal worden opgelegd vermoedelijk lager zal uitpakken dan de tijd die Abdellatif N., Sofyan El H. en Saiffedine M. al in hechtenis zaten.

Het OM begrijpt niets van het besluit, omdat de aanklagers het drietal verdenken van een flink aandeel in de voorbereiding en de uitvoering van de beoogde uitbraak vorig jaar oktober.

Een woordvoerder vindt het opmerkelijk, omdat het om een groot en complex dossier gaat. Hij wijst erop dat de rechtbank vorige week op de zitting tamelijk summier hun aandeel besprak en dan toch tot dit besluit komt.

OM kan niet tegen besluit in beroep gaan

Het OM kan niet tegen het besluit van de vrijlating in beroep gaan en moet nu het voor 12 november geplande vonnis afwachten.

Het was de bedoeling om de crimineel Benaouf A. te laten ontsnappen. A. is veroordeeld voor de liquidatie van een crimineel in Antwerpen. De uitbraak mislukte, omdat de politie tijdig lucht van de zaak kreeg. Tijdens een achtervolging schoot de politie een verdachte dood.

In deze zaak staan negen mannen terecht. Het OM eiste vorige week celstraffen van drie tot negen jaar tegen hen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!