Nabil B., kroongetuige in het onderzoek naar een reeks liquidaties in de onderwereld, is donderdag in hoger beroep tot zeven maanden cel veroordeeld wegens wapenbezit. Het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) van twee weken geleden.

De 31-jarige B. kreeg van de rechtbank in Amsterdam vorig jaar negen maanden cel opgelegd voor het wapenbezit, maar ging tegen die uitspraak in beroep. Hij droeg de vuurwapens bij zich toen hij in januari vorig jaar werd aangehouden.

In het onderzoek naar de zogenoemde mocro-oorlog heeft B. een reeks verklaringen afgelegd, die bewijs zouden leveren tegen opdrachtgevers van liquidaties. 

Een week nadat bekend was geworden dat hij bij justitie uit de school had geklapt, werd zijn broer Redouan doodgeschoten in Amsterdam-Noord. De vermoedelijke schutter zit vast. Deze zaak wordt apart behandeld.

Nabil B. wierp zich op als kroongetuige na de 'vergismoord' op Hakim Changachi in 2017 in Utrecht. De moord werd twee dagen voor zijn arrestatie gepleegd. B. was betrokken bij de voorbereidingen van de moordaanslag, die op heel iemand anders was gericht. Een poging om enkele dagen later het eigenlijke doelwit alsnog dood te schieten, werd door de politie verijdeld.

B. dreigde te stoppen als kroongetuige

B., die Changachi en diens familie kende, kreeg na de 'vergismoord' wroeging en werd vanuit zijn eigen groep steeds serieuzer bedreigd. Hij wordt door justitie vervolgd voor zowel zijn rol bij de 'vergismoord' als bij de verijdelde liquidatiepoging.

De afgelopen weken dreigde B. verschillende keren te stoppen met zijn rol als kroongetuige. Hij vond dat justitie tekortschoot in de bescherming van zijn familie.