Nederland, België en Luxemburg streven ernaar ook in de toekomst dezelfde tijdzone te hebben. Daarover zijn de premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel het in principe eens, bleek donderdag na kort overleg in de marge van een EU-top in Salzburg.

Ze willen de inwoners van de Benelux vragen naar hun voorkeuren over de invoering van de zomer- of wintertijd als standaardtijd.

Volgens een woordvoerder vindt Rutte het "prima" om het vraagstuk gezamenlijk aan te pakken. De Europese Commissie wil een eind maken aan het twee keer per jaar verzetten van de klok binnen de EU.

Elk land moet dan zelf bepalen of het permanent op zomer- of wintertijd overschakelt in 2019. De lidstaten moeten het nog wel eens worden om de EU-verordening die het klokritueel regelt te kunnen schrappen.

"Het is onze prioriteit om een gemeenschappelijke beslissing te nemen en daar ook een aantal buurlanden bij te betrekken", aldus Michel. "Denk aan Frankrijk, Duitsland en Italië." Daarover moet "een vorm van raadpleging komen in de drie landen".