Zeventig passagiers van het in Rotterdam afgemeerde cruiseschip AIDAperla hadden donderdagochtend "verschijnselen van buikgriep". Ze zijn aan boord behandeld.

De helft voelde zich goed genoeg om mee te kunnen met excursies. De andere helft moest nog even aan boord blijven tot het onderzoek naar de oorzaak van de uitbraak was afgerond.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van hun klachten is. Mogelijk gaat het om het norovirus. "Het is heel hinderlijk, maar gelukkig is het niet erger dan wat buikloop", aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Het norovirus kan een ontsteking aan de darmen veroorzaken en is erg besmettelijk. Er is geen medicijn, de symptomen moeten vanzelf weer weggaan. De risico's vallen mee. Wel moet bij kleine kinderen en ouderen worden opgelet dat zij niet uitdrogen.

Hulpdiensten rukten massaal uit

Verschillende hulpdiensten rukten donderdagochtend uit naar het schip. De passagiers moesten aan boord blijven tot het onderzoek naar de oorzaak van de ziekte-uitbraak is afgerond. Nieuwe passagiers werden niet aan boord gelaten, zo meldt de Veiligheidsregio.

Het schip ligt aan de Wilhelminakade, pal naast de Erasmusbrug. Het schip doet in de zomermaanden elke week Rotterdam aan en kan ruim drieduizend passagiers herbergen.