De man die in oktober vorig jaar een fietser in de stad Groningen zou hebben neergeschoten, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van een poging tot moord.

Donderdag is in de rechtbank van Groningen de strafzaak tegen hem begonnen.

Het slachtoffer, een 21-jarige student, fietste in de vroege ochtend van 15 oktober 2017 door de stad. Op de Korreweg werd hij staande gehouden door enkele onbekende mannen, die vroegen of hij wat wilde drinken. Vervolgens werd hij geslagen en geschopt en begon een man op hem te schieten. Het OM spreekt van opzet

Uit onderzoek en getuigenverklaringen blijkt dat er vijf keer is geschoten. De student werd onder andere getroffen in zijn rug. Hij raakte blijvend verlamd en zit in een rolstoel.

Verdachte Azim A. (21) uit Groningen hield zich lange tijd verborgen, onder meer in een studentenflat. Eind oktober werd een 22-jarige man die sprekend op A. lijkt tweemaal op dezelfde dag aangehouden door de politie.

OM spreekt van opzet

A. werd zelf op 6 november aangehouden en wil sindsdien niet praten. Ook in de rechtbank beroept hij zich bij alle vragen op zijn zwijgrecht. Hij staat inmiddels bekend als de "Korrewegschutter".

Hij staat in een volle rechtszaal ook terecht voor het bedreigen van zijn ex-vriendin, wapenbezit en een ramkraak op een telefoonwinkel.

Vier mannen die bij de schietpartij waren of A. na het incident onderdak boden, komen vrijdag voor de rechter.