Menzis begint een rechtszaak tegen farmaceut Astra Zeneca. De zorgverzekeraar stelt lang te veel voor medicijnen te hebben betaald, omdat de geneesmiddelenfabrikant het patent te lang heeft 'gerekt'.

De verzekeraar eist namens zijn klanten een schadevergoeding van ruim 4 miljoen euro. De zaak dient vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

"Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo'n zaak aanspant tegen een farmaceut", aldus Henk Eleveld, adviserend apotheker (niet praktiserend) bij Menzis. "Wij doen dit natuurlijk mede vanuit ethisch oogpunt: farmaceuten houden kunstmatig de prijs van medicijnen hoog. En daar draait de premiebetaler voor op, want we betalen in Nederland met zijn allen de zorg."

De zaak draait om het geneesmiddel Seroquel. Dit medicijn helpt bij wanen en psychoses. Toen het patent op een van de varianten van dit middel in 2012 afliep, probeerde Astra Zeneca dit volgens Menzis te rekken.

Farmaceuten maken volgens Menzis misbruik van positie

Dat zou tot 2014 hebben geduurd. In die periode kon het geneesmiddel niet goedkoper door andere farmaceuten worden gemaakt. 

Volgens Menzis maken grote farmaceuten zoals Astra Zeneca misbruik van hun positie en de vertragende werking van patentbescherming, om zodoende een onnodig hoge prijs voor medicijnen te kunnen vragen.

De zorgverzekeraar hoopt dat hier door de rechtszaak een einde aan komt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!