De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag een 53-jarige huisarts veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een veertienjarige jongen. De arts kreeg een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Naast de huisarts stonden nog twee andere mannen van 64 en 46 jaar terecht voor het misbruiken van de veertienjarige jongen. 

De 64-jarige verdachte krijgt eveneens achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 46-jarige man krijgt een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

Volgens de verdachten nam de jongen via internet het initiatief voor de afspraken. Ze zouden niet hebben gecontroleerd hoe oud hij was.

Volgens rechtbank was leeftijd wel in te schatten

De rechtbank weerlegt de uitspraak. "Al bij de eerste afspraak wist de 64-jarige man dat het slachtoffer pas veertien was", staat in het vonnis te lezen.

Datzelfde geldt voor de huisarts. "Als huisarts moet de verdachte zeer wel in staat zijn geweest om de leeftijd van de jongen te schatten. Hij had die moeten checken en extra alert moeten zijn vanwege het grote leeftijdsverschil."

De 46-jarige verdachte drogeerde het slachtoffer tegen zijn wil. Daaraan hield hij een drugspsychose over, aldus de rechtbank. Later werd op de laptop van de verdachte een grote hoeveelheid kinderporno aangetroffen. De rechter veroordeelt hem tot het betalen van een schadevergoeding van 2.500 euro aan de jongen.

De rechtbank heeft bij het bepalen van twee van de straffen meegewogen dat het slachtoffer zelf instemde met het seksuele contact. Dat geldt niet voor de 46-jarige verdachte, die het slachtoffer drogeerde en geen hulp bood toen het slachtoffer er slecht aan toe was.