De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt een onderzoek in te stellen naar de instorting van een parkeergarage in Wormerveer. De parkeergarage blijft in elk geval woensdag nog dicht.

Onderzoekers zijn woensdag in de Noord-Hollandse plaats voor een verkennend onderzoek. Op basis daarvan besluit de raad of er een rol voor zichzelf is weggelegd.

De tweede verdieping van de parkeergarage stortte dinsdag in en belandde op de eerste verdieping. Daardoor ontstond flinke schade. Niemand raakte gewond.

Ook de gemeente Zaanstad, waar Wormerveer onder valt, heeft een grondig onderzoek naar de instorting aangekondigd. Een eerste bevinding is dat een stalen ligger onder de betonvloer het heeft begeven.

De supermarkt onder de garage was woensdagmorgen nog gesloten. De gemeente voerde woensdag een uitgebreide inspectie uit en besloot daarop dat de parkeergarage in elk geval nog een dag gesloten blijft. 

Dat geldt ook voor de eronder gelegen Dekamarkt. Eerst moet een tijdelijk herstelplan worden gemaakt en uitgevoerd om de veiligheid van de constructie te garanderen. 

Auto's nog vast in parkeergarage

De auto’s die nog in de parkeergarage staan, kunnen dus nog niet worden weggehaald. Er wordt gekeken naar een oplossing, maar de veiligheid staat voorop, aldus de gemeente.

Mensen die hun auto in de garage hebben staan en nog geen contact met de gemeente hebben gehad, wordt gevraagd het klantcontactcentrum van de gemeente te bellen. Zij kunnen daar hun kenteken en contactgegevens doorgeven. Er wordt dan contact met hen opgenomen zodra er meer bekend is.

Volgens de gemeente was de vloer van de garage overigens niet hetzelfde type dat was gebruikt in de Eindhovense parkeergarage die vorig jaar instortte. Die instorting was reden om in heel Nederland betonvloeren te controleren en waar nodig te verbeteren.