Een restaurant en een naastgelegen woning in de Zuid-Hollandse plaats Poortugaal zijn woensdagmorgen door een felle brand verwoest. De brandweer beschouwt het pand als verloren.

"Het was een houten pand, er was helaas niets aan te doen", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook een naastgelegen woning viel niet de redden, ondanks pogingen daartoe van de brandweer. Vier bewoners en een kat zijn in veiligheid gebracht.

In het restaurant aan de Albrandswaardsedijk ontploften door de hitte diverse gasflessen. Na enkele uren blussen had de brandweer het vuur onder controle. In de wijde omgeving was een brandlucht te ruiken, ook nog tijdens het nablussen.

Bij Milieudienst DCMR kwamen in korte tijd achttien klachten binnen over rook en stank, zowel uit de gemeente Albrandswaard waar Poortugaal bij hoort als uit Schiedam, Vlaardingen en Pernis. Omwonenden die last hebben van de rook, kunnen het beste hun ramen en deuren gesloten houden, aldus de veiligheidsregio.

In het nabijgelegen Rhoon zijn roetdeeltjes neergekomen. Bewoners kunnen die met water en zeep verwijderen, laat de veiligheidsregio weten.