ProRail heeft samen met NS in twee reizigerstreinen sensoren ingebouwd om zo de baanligging, wissels en spoorstaven te meten. Daardoor worden er meer actuele gegevens over de staat van het spoor verzameld, meldt ProRail dinsdag.

Het gaat om sensoren die bewegingen en trillingen van wielen, geluid, temperatuur, luchtvochtigheid en locatie meten. Ze zijn gemonteerd op een sprinter en een dubbeldekker die in normale dienstregeling rijden.

Tot nog toe worden metingen uitgevoerd met speciale meettreinen die twee keer paar jaar het gehele spoor monitoren. Door de sensoren op reizigerstreinen te plaatsen wordt het nu mogelijk om de kwaliteit van het spoor continu te meten, aldus de beheerder van het spoorwegnet.

Naar verwachting kunnen problemen als verzakkingen, wisselbeschadigingen en spoorstaafdefecten hierdoor vroegtijdig worden gesignaleerd. De hoop is dat zodoende een deel van de treinvertragingen voorkomen kan worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!