Volgens de advocaat van Jos B., Gerald Roethof, heeft het Openbaar Ministerie (OM) wat hem betreft zwak bewijs tegen zijn cliënt. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.

De advocaat zei na het lezen van het dossier in een korte verklaring tegenover RTL Nieuws zelfs dat het OM "geen zaak heeft". Eerder op dinsdag zei Roethof tegen NU.nl dat hij de aanvullende stukken die justitie heeft opgestuurd nog moest bestuderen.

Dinsdag werden de beperkingen waarin B. zat opgeheven. De verdachte mocht tot dusver uitsluitend contact met zijn advocaat hebben en ook mocht niemand informatie over het onderzoek naar buiten brengen.

Roethof zei op 7 september al dat hij snel van de beperkingen af wilde, zodat hij in de openbaarheid meer over B. en diens rol in deze zaak kon zeggen.

Donderdag wordt de 55-jarige B. voorgeleid. De rechter-commissaris zal dan beslissen over de verlenging van het voorarrest. Mogelijk zal Roethof na afloop daarvan nog met een uitgebreidere reactie komen.

Profiel Jos B., verdachte in zaak-Nicky Verstappen
137
Profiel Jos B., verdachte in zaak-Nicky Verstappen

B. kwam weer in beeld door DNA-onderzoek

B. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van de destijds elfjarige Nicky Verstappen. Mogelijk is er ook sprake geweest van een zedendelict.

De jongen verdween tijdens een zomerkamp in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 op de Limburgse Brunssummerheide. Zijn lichaam werd op de tweede dag van de zoekactie op 11 augustus aangetroffen.

Agenten kwamen B. op het spoor nadat in het kader van het onderzoek naar zijn vermissing kledingstukken op DNA onderzocht werden. Het genetisch materiaal dat daarop aangetroffen werd, kwam overeen met het DNA op de kleding van Verstappen.

De man werd kort na de vondst van het lichaam van het kind al staande gehouden in de buurt. Hij verklaarde dat hij een rondje aan het fietsen was. De marechaussee heeft zijn naam genoteerd en die is al die tijd in het dossier blijven staan.

Hier hield Jos B. zich schuil voor zijn arrestatie
56
Hier hield Jos B. zich schuil voor zijn arrestatie

Verdachte werd gearresteerd in Spanje

B. werd eind augustus niet ver van Barcelona opgepakt na een tip van een getuige die de verdachte herkende. De politie vermoedde dat hij in de Franse Vogezen was en dat hij voor langere tijd buiten beeld wilde blijven.

De man kan goed in de natuur overleven en had bij zijn aanhouding ook diverse spullen als gedroogd voedsel bij zich. In Spanje leefde hij afwisselend in een tent en een opvanghuis. B. was in april als vermist opgegeven door zijn familie.

B. zou eerder twee jaar proeftijd opgelegd hebben gekregen vanwege ontucht met twee tienjarige jongens in 1985. Hij zou zijn daden toen bekend hebben.

Die zaak werd uiteindelijk geseponeerd, waarschijnlijk omdat hij als verdachte destijds zijn proeftijd was doorgekomen. Dat kan tot gevolg hebben dat het dossier in het archief van het OM na een aantal jaar vernietigd moet worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!