In de rechtszaak tegen negen mannen die zijn veroordeeld voor de moord op een 63-jarige vrouw in Arnhem in 1998,  zijn mogelijk fouten gemaakt. De veroordelingen tot celstraffen van vijf tot twaalf jaar zijn mogelijk gebaseerd op valse verklaringen, stelt de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS).

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad laat, na de conclusie van de adviescommissie, opnieuw onderzoek uitvoeren naar de op de plaats delict aangetroffen DNA-sporen en vingerafdrukken. 

De ACAS noemde de veroordelingen van de mannen "potentieel onveilig" in het advies aan de Hoge Raad. Volgens de adviescommissie zijn de verklaringen die twee medeverdachten hebben afgelegd, "waarop de bewezenverklaring in belangrijke mate steunt", mogelijk onbetrouwbaar. De mannen zouden onder druk zijn gezet door politieagenten. 

Ook zou de bekentenis "op relevante onderdelen" gevoed zijn met informatie die alleen een dader kon hebben, aldus de ACAS. De adviescomissie is tot de conclusie gekomen na het bekijken van de verhoren. In de verslagen van die verhoren is stelselmatig het voeden met informatie weggelaten en gedaan of de kennis uit de verdachten zelf kwam, stelt de ACAS. Bovendien blijkt uit de verslagen ook niets van de uitgeoefende druk.

Acht van de negen mannen hebben hun betrokkenheid altijd ontkend. 

Eén vrouw overleefde schot

Het slachtoffer werd in 1998 in haar villa overvallen. Ze had toen een 33-jarige vriendin op bezoek. De mannen hebben de vrouwen gedwongen op bed te gaan liggen, waarop de slachtoffers door hun hoofd werden geschoten. De 63-jarige vrouw overleed, haar vriendin overleefde het incident, omdat de kogel haar slechts schampte. 

De overvallers maakten een paar bankpasjes en een portemonnee buit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!