Voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) is zeer verbolgen over zijn kortstondige overplaatsing naar een zwaarder beveiligde gevangenis begin deze maand. Hij noemde het maandag in de rechtbank in Groningen ironisch een ''tussentijdse vakantie". ''Ik ben daar geplaatst om niks. Het was volslagen overbodig, wat een stunt."

Kuipers werd overgeplaatst naar een zwaarder beveiligde gevangenis na een anonieme melding dat er uitbraakplannen waren. Hij werd in allerijl overgebracht van de gevangenis in Leeuwarden naar de afdeling BPG (Beheersproblematische Gedetineerden) in Vught.

Vrijdag 14 september, dus na twee weken, werden de extra maatregelen toch weer opgeheven en keerde Kuipers terug in een normaal regime.

Kuipers verdacht van afpersing en leidinggeven aan criminele organisatie

Emmenaar Kuipers zit sinds december vast op verdenking van onder meer afpersing en het leiden van een criminele organisatie. Advocaat Roy van der Wal vroeg de hechtenis van Kuipers op te heffen. Volgens Van der Wal heeft het nu wel lang genoeg geduurd.

''Er is ook altijd nog geen concreet zicht op een inhoudelijke behandeling van de zaak. Er is geen recidivegevaar, want Kuipers is geen lid meer van No Surrender. Het omslagpunt is nu bereikt", aldus de advocaat tijdens de niet-inhoudelijke zitting.

Het vond echter geen gehoor bij de rechtbank. Op de publieke tribune reageerde de familie van Kuipers boos en in tranen toen de rechter besloot dat hij vast blijft zitten. ''Het komt goed, rustig maar", moest hij ze vanaf de beklaagdenbank geruststellen.

Rechter kijkt ook naar hechtenis Theo ten V.

De rechter besliste ook dat medeverdachte en Kuipers' voormalig rechterhand Theo ten V. in hechtenis blijft. Hij zit vast sinds februari. De rechtszaak zal niet eerder dan in het tweede kwartaal volgend jaar inhoudelijk worden behandeld, een datum is nog niet geprikt.

Begin juli legde Kuipers zijn functie als 'World Captain’ neer en is hij geen lid meer van de motorclub. Ook Ten V. heeft zijn lidmaatschap beëindigd.