Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de brand zaterdagavond in Amstelveen. Dat zei locoburgemeester Herbert Raat. 

Er zijn volgens Raat geen concrete aanwijzingen dat er iets mis is gegaan, maar er zijn verhalen dat het lang duurde voordat het blussen van de brand in de St. Urbanuskerk op gang kwam.

"Het speelt in de buurt, we krijgen er veel vragen over." Het onderzoek richt zich op het optreden van de brandweer en van de gemeente, bijvoorbeeld waar het gaat om de watervoorziening.

"Ik was hier gisteravond, en ik heb de brandweer echt zien vechten. Er is keihard gewerkt en daar heb ik veel bewondering voor", aldus Raat, die met omwonenden sprak. "De brand heeft echt ontzettend huisgehouden, dit snijdt door de Amstelveense ziel. Er is de afgelopen tijd heel veel energie gestoken om deze kerk te restaureren, daar waren ook buurtbewoners bij betrokken."

De opening van de gerestaureerde kerk stond voor zondag gepland. De brandweer vermoedt dat de brand in de meterkast is ontstaan.

Vlammen slaan uit kerk in Amstelveen
51
Vlammen slaan uit kerk in Amstelveen

Bewoners van twee woningen niet naar huis

Tijdens de brand moesten omwonenden van de kerk hun huizen tijdelijk verlaten. Ze werden elders opgevangen. Een woordvoerder van de gemeente Amstelveen laat weten dat bewoners van twee woningen nog niet terug naar huis kunnen.

"De twee woningen zijn zondag nog geïnspecteerd en op basis daarvan is besloten de twee huizen nog niet vrij te geven in verband met instortingsgevaar", aldus de woordvoerder.

​Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!