De helft van alle Nederlandse bisschoppen en kardinalen wist de afgelopen halve eeuw van het misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk maar zweeg hierover. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt.

Dat schrijft NRC zaterdag na eigen onderzoek. Een woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) zegt dat het overzicht "in grote lijnen klopt".

In totaal waren 20 van de 39 Nederlandse kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen die tussen 1945 en 2010 hoge functies bekleedden, betrokken bij misbruikschandalen binnen de kerk.

De krant meldt dat geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, gewoon werden overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen. Dit gebeurde volgens de krant op grote schaal.

Veel slachtoffers hebben zich vermoedelijk niet gemeld

De krant heeft een inventarisatie gemaakt van bekende en minder bekende misbruikschandalen binnen de Nederlandse Katholieke Kerk die sinds 2010 aan het licht zijn gekomen. Dat was het jaar waarin de eerste misbruikschandalen in de kerk naar buiten kwamen.

De informatie komt onder meer van het meldpunt voor kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk en de rapporten van de commissie-Deetman die onderzoek deed naar het misbruiken van minderjarigen in de kerk.

Het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel kinderen het slachtoffer zijn geworden van de geestelijken; het overzicht is volgens de krant "verre van" compleet. Veel slachtoffers hebben geen klacht ingediend.

Het misbruik van (hulp-)bisschoppen is inmiddels verjaard

In sommige gevallen werd smartengeld uitgekeerd aan de slachtoffers. Zo keerde het bisdom Roermond 750.000 euro uit aan negen mannen en vrouwen die werden misbruikt door een priester die na een eerdere affaire naar de stad was overgeplaatst.

Geen van de vier (hulp-)bisschoppen die zich volgens NRC aan kinderen hebben vergrepen, zijn nog actief. Alle zaken zouden inmiddels verjaard zijn.

Kerk ontkende in 2010 te hebben geweten van ontucht

Toen het misbruik voor het eerst aan het licht kwam, zei toenmalig kardinaal Simonis dat de top van de Rooms-Katholieke Kerk van niets wist. "Er is niets in de doofpot gestopt", zei hij in het programma Pauw & Witteman.

In een reactie op het artikel laat de Nederlandse bisschoppenconferentie weten seksueel misbruik scherp te veroordelen. De kerk wijst op de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!